Блог (статті)

Як справлятися з горем під час свят.

 Для людей, які мають справу з горем або печаллю, сезон відпусток і свят може бути дуже хворобливим часом. От як з цим впоратися.

 

Якщо ви маєте справу з горем, а саме зі смертю коханої людини, сезон відпусток і свят може стати болісним нагадуванням про те, що ваше життя складається не так, як ви сподівалися. Оточені святковою радістю, ви можете відчути себе переобтяженим календарними традиціями, які нагадують вам про вашу втрату, або давлять очікуваннями, як ви "повинні" себе почувати в ситуації, що склалася, можливо навіть зі спокусою заглушити біль.
Невідповідність між тим, як йдуть справи й тим, як ми хочемо їх бачити, стає помітнішою у святкові дні.


Замість того, щоб протистояти реальності горя під час свят, прагніть до версії свого переживання, яка враховує те, що вам треба, щоб поважати свої почуття, якими б вони не були.

 

 

 

Шість кроків, які допоможуть вам впоратися з горем під час свят.

1. Дозвольте собі свої почуття

Перший крок — визнати, що випробовуване вами — це нормальні емоції. Проявіть співчуття і доброту до себе і до того, кого любите. Немає правильного способу пережити горе, немає "відповідної" кількості часу, за який ви повинні "здолати це".

2. Плануйте заздалегідь

Легко залучитися до метушні свят, особливо якщо у вас емоційний стрес. Але наявність невеликого контролю над вашими обставинами полегшує процес скорботи, а знання того, що буде відбуватися, може зменшити потрясіння. Заплануйте вільний час у своєму графіку, щоб можна було зайнятися спортом, або прогулятися, або потурбуватися про себе так, як вам треба. Якщо ви збираєтеся на корпоратив або сімейну зустріч-святкування, на якій, як ви підозрюєте, буде важко, візьміть з собою приятеля "по смутку". Це друг, який буде вашим напарником і стежитиме за споживанням алкоголю, і зможе продумати маневр швидкого відходу, якщо ви почнете давати відповідні знаки.

3. Вчіться говорити "ні"

Святкові традиції, які ви раніше обожнювали, можуть бути тягарем, коли вам і без того тяжко. Абсолютно нормально зробити перерву у відвідуванні щорічних

вечірок, особливо коли ці зобов'язання викликають надто багато хворобливих спогадів. Відпустіть традиції, які не служать вам зараз, і знайте, що ви завжди можете повернутися до них в наступному році. Тримайтеся чимдалі від родичів, які викликають особливі реакції (є для вас тригером). Ігноруйте заперечення з боку сім'ї або друзів, які не розуміють, і нагадуйте собі, що усі тужать по-різному.
Найголовніше — зменшити ваші страждання.

4. Поставте на перше місце своє тіло

Ви більше схильні до хвороб, нещасних випадків, коли виснажені і не сконцентровані.  Остерігайтеся цього, даючи вашому тілу хороше живлення, достатній сон і рухи. Приведення тіла в рух вивільняє нейрохімі
кати, в результаті яких виникає надія.
Одна з речей, яка дивує людей у скорботі, це те, що вони не завжди отримують той негайний імпульс від тренувань, до якого звикли в.
Ви можете відчувати, що те почуття, яке було з вами усе життя, несподівано покидає вас, коли це треба вам найбільше.

5. Отримуйте підтримку

Знайдіть спосіб протистояти загальному спонуканню ізолюватися у своїй печалі. Вам потрібна допомога і підтримка сім'ї і друзів.
Можна отримати професійну підтримку через консультантів або групи підтримки.

6. Дійте

"Ми несемо все те, що у нас не було можливості розповісти іншій людині — те, що ми не встигли зробити й відчайдушно хотіли здійснити".
Ви можете звільнитися від цього, визнаючи та ділячись своїми суперечливими почуттями, можливо, навіть написавши лист близькій людині, яку втратили, або поговоривши з другом, якому ви довіряєте свої думки.
Ви також можете знайти способи ушанувати своїх близьких, наприклад, поставити їх фотографію на столик біля дверей. Чи, можливо, створивши нову святкову традицію на згадку про них, або просто дозволити собі відчути їх присутність у цю пору року.

"Вони більше не тут фізично, але ми можемо продовжити виражати свою любов, коли їх вже немає поруч"

 

  Автор тексту: Кетрін Рейнолдс Льюіс

 

 
 

 

 

 

Будь-яке копіювання матеріалу без дозволу автора у повній та частковій формі заборонено. При копіюванні матеріалу за згодою автора обов'язкове посилання на сторінку статті сайту "Центру по роботі з втратою". Дякуємо за розуміння.

Наші друзі і партнери

 

Ми в соціальних мережах

facebook-c youtube-c